Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ

Τα Χριστούγεννα ενός Γελοίου

Στάθης Σταυρόπουλος
enikos.gr – 22/12/2016

 

– Πέφτουμε στις δημοσκοπήσεις, πέφτουμε σαν πέτρα.
– Πιστεύεις στις δημοσκοπήσεις;
– Μη γίνεσαι μαλάκας.
  – Εντάξει! Όμως μην του το πούμε, θα ταραχθεί.

Περισσότερα...

Από την Τρόικα στο Brussels Group

Άρχισαν σήμερα στις 15:00 στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις επί της εξειδίκευσης των ελληνικών προτάσεων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Oι συζητήσεις διεξάγονται σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Νίκος Θεοχαράκης.

Περισσότερα...

Υποσχέσεις και διακυβέρνηση

Η κυβέρνηση Τσίπρα τρέχει να εξαγγείλει και επισήμως, διά των υπουργών της, πολλά από όσα υποσχό­ταν προεκλογικά. Τα περισσότερα χωρίς δημοσιονο­μικό κόστος. Βεβαίως η κυβέρνηση περνάει την πρώ­τη, εύκολη φάση της. Τα δύσκολα έπονται.
 
Προφανώς ο πυρήνας της επιτυχίας ή της αποτυχίας της βρίσκεται στη μεγάλη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την έξοδο από το μνημόνιο και τη ρύθ­μιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει την «επό­μενη μέρα». Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα στο εσωτερικό, σε κάποια από τα οποία θα βρει τους δανειστές απέναντι της και σε άλλα σύμμαχό της. Είναι ζήτημα ορθής τα­κτικής και μελετημένης διαπραγμάτευσης η κατάλη­ξη των σπουδαιότερων από τα ανοιχτά ζητήματα.

Περισσότερα...

Ο πανικός τους, η ελπίδα μας

Διαβάζουμε ότι κάποιοι μάνατζερς κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων (hedge funds) του Λονδίνου «φρίκαραν» μετά από συνάντησή τους με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τους παρουσίασαν τις προθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε μεταξύ τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα hedge funds θα εγκατέλειπαν την χώρα έτσι κι αλλιώς, με οποιαδήποτε κυβέρνηση ante portas. Και ότι όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα.

Γιατί να φύγουν; Δεν θέλουμε τις επενδύσεις τους; Όχι ιδιαίτερα!

Περισσότερα...

«Εθνική συνεννόηση» είπατε;

Πολύ της μόδας έγινε ξανά τελευταία η «εθνική συνεννόηση». Ο πρωθυπουργός καλεί σε «εθνική συνεννόηση». Κυβερνητικοί παράγοντες -με πρώτους αυτούς που άμα χάσουν την εξουσία λένε ότι θα πάρουν τα λεφτά τους και θα τα πάνε στο εξωτερικό- μιλάνε για «εθνική συνεννόηση». Τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές και εργολάβοι μιλάνε για «εθνική συνεννόηση». Από τις τηλεοράσεις και τα συγκροτήματα του Τύπου βροχή τα καλέσματα για «εθνική συνεννόηση». Παρεμπιπτόντως, οι κήρυκες της «εθνικής συνεννόησης» δεν παραλείπουν να σημειώνουν ότι στο κάτω κάτω… «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Περισσότερα...

Κατάλογος